Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Marcin Krukowski emilia wilczewska *** *** Bartek Brzyśkiewicz Marek P Mateusz Matias Mariusz0o halotunowa SzczepanS Ann31 Marian Zamojski Monika J Kasia :) (25840 niezalogowanych)
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
hej mam pytanko a jak wiadomo najlepiej pytac u zrodła wiec kochane mamy mam pytanko czy jak dziecko urodzi sie w norwegi to odrazu obywatelstwo ew jak to jest z rodzicami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Dziecko nie dostaje obywatelstwa norweskiego ma takie obywatelstwo jak rodzice ,chyba że jedno z rodziców ma obywatelstwo norweskie wtedy dzoiecko może otrzymać obywatelstwo norweskie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Beata K
(BeataK)
Nowicjusz
Czesc dziewczyny, kilka dni mnie nie bylo, bo mialam problemy z internetem, jestem w 38 tc i dowiedzialam sie ze dzidzia jest juz ulozona glowka do dolu, to chyba teraz czekac na znaki porodowe tylko nachodzi mnie taki strach przed porodem, bo nie wiem czy bede wiedziala czy to juz czy jeszcze nie, poradzcie mi jakies sensowne znaki Z tego co wiem to nie wszystkim odchodza wody plodowe, a po tym chyba najbardziej jest wiadomo? co wy na to?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
mi wody plodowe nie odeszly jak bedziesz miala skurcze co 15 minut to jedz do szpitala
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Zuzanna ...
(zuzka27)
Nowicjusz
u mnie też wody nie odeszły. Z tymi skurczami to bym też aż tak bardzo nie panikowała, muszą być min przez godzine regularne, nam kazali jechać do szpitala jak będą co 5 min, z regóły to trochę trwa od pierwszych skurczy a lepiej posiedzieć w domu, pooglądać telewizor niż siedzieć w szpitalu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
Kobieta :) Polka
(Noriska)
Nowicjusz
chusta nazywa sie po norwesku bæresjal. sa do kupienia w - babylon - w np. barnehu
Najwiekszy wybor w sklepie internetowym!!!
lotusbarn.no/butikk/
jest tez otwarty w Oslo:
lotusbarn.no/butikk/index.php?main_page=...6c6b43d6eef2eba6e87d
Polecam, na miejscu doradza i pokaza jak wiazac
Poza tym jak masz kogos w Polsce to moze Ciu kupic np. polska Nati
www.sling.com.pl/
polecam polskie forum
www.chusty.info/forum/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
tu sie poleca jak skurcze sa regularne co 2 min po 60 sekund. Mi polozna mowila, tak jak poleca tez zuzka, ze lepiej siedziec w domu niz nudzic sie w szpitalu Ale oczywiscie jak jest sie zaniepokojonym, niepewnym to jechac, najwyzej sie wroci. Lepiej wrocic bo za wczesnie niz przybyc za pozno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
chusta do noszenia dziecka - baeresjal - cos tu kody z norweska czcionka szwankuja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
dziewczyny - pamietajcie o gratisach - paczkach z pieluszkami i probkami

Rimi

www.rimi.no/barnepakke/

Libero/rema1000

libero.no/Pages/User/Register.aspx?id=8104

Apteka/Pampers

images.emmhost.com/BABYPAKKE/babypakke.asp?ID=SaTsHCo2GQbumSSx

Go Bokken

www.goboken.no/t/Register.aspx?id=190&am...omotioncode=I0100800

Reflex pojemnik na pileuszki
www.gjerrigknark.com/ext.php?id=16726
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
Benka

>Mam do Was pytanie?
>jak wygląda kwestia prowadzenia ciąży w Norwegii, poród

Ciaza w Norwegii to nie choroba!!!!

ciaze prowadzi lekarz (fastlege) pierwsza wizyta u niego. Potem wybierasz czy wizyty
- tylko u niego
- czy na zmiane z z polozna
- czy tylko polozna.
Reguly gry mozna zmieniac w trakcie jej trwania
Badania podstawowe na pierwszej wizycie, ktora najczesciej tutaj odbywa sie pomiedzy 12 a 15 tygodniem ciazy, to krew na nosicielstwo: HIV, Weneryczne, jesli jest potrzeba (masz/mialas kota) to toksoplazmoza, poza tym warto poprosic o rozyczke. Krew bada sie tez na grupe krwi.
Potem siuski na kazdej wizycie (pojeminiki mozna kupic a aptece, ale tez bardzo czesto mozna dostac za darmo u lekarza lub helsestasjon)
USG standardowo robi sie pomiedzy 18-20 tygodniem - tzw. polowkowe - gdzie ustala sie ostateczny termin porodu - wazny dla starajacych sie o macierzynskie. Oczywiscie USG moze byc wiecej jesli jest potrzeba lub poprosisz lekarza. Pytanie tylko po co? Polska moda na skanowanie dziecka co miesiac nie jest tu praktykowana bo tak naprawde nie ma dowodo ze USG nie szkodzi dziecku (jak i ze szkodzi). W kazdym razie kazda z mam ktora miala USG potwierdzu, ze dzieci sa wtedy wyjatkowe aktywne (ja bym to nazwala niespokojne)

Na poczatku wizyty sa co miesiac (a raczej co cztery tygodnie)
Na pierwszej wizycie lekarz powinien dokonac doglebnego wywiadu a Ty powinnas o wszytskim odpowiadac wyczerpujaco, szczegolnie o przebytych chorobach i chorobach w rodzinie. To bardzo czesto wplywa na decyzje o dodatkowych badaniach (np. na cukrzyce). Na kazdej wizycie mow tez o wszytskich Twoich niepokojach, lekarz badz polozna nie sa od zgadywania.

Jesli jestes niezadowolona z prowadzenia ciazy masz prawo do zmiany lekarza/poloznej!!!! Zamiast narzekac po prostu szukaj tego wlasciwego!!!!

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok