Benka
>Mam do Was pytanie?
>jak wygląda kwestia prowadzenia ciąży w Norwegii, poród
Ciaza w Norwegii to nie choroba!!!!
ciaze prowadzi lekarz (fastlege) pierwsza wizyta u niego. Potem wybierasz czy wizyty
- tylko u niego
- czy na zmiane z z polozna
- czy tylko polozna.
Reguly gry mozna zmieniac w trakcie jej trwania

Badania podstawowe na pierwszej wizycie, ktora najczesciej tutaj odbywa sie pomiedzy 12 a 15 tygodniem ciazy, to krew na nosicielstwo: HIV, Weneryczne, jesli jest potrzeba (masz/mialas kota) to toksoplazmoza, poza tym warto poprosic o rozyczke. Krew bada sie tez na grupe krwi.
Potem siuski na kazdej wizycie (pojeminiki mozna kupic a aptece, ale tez bardzo czesto mozna dostac za darmo u lekarza lub helsestasjon)
USG standardowo robi sie pomiedzy 18-20 tygodniem - tzw. polowkowe - gdzie ustala sie ostateczny termin porodu - wazny dla starajacych sie o macierzynskie. Oczywiscie USG moze byc wiecej jesli jest potrzeba lub poprosisz lekarza. Pytanie tylko po co? Polska moda na skanowanie dziecka co miesiac nie jest tu praktykowana bo tak naprawde nie ma dowodo ze USG nie szkodzi dziecku (jak i ze szkodzi). W kazdym razie kazda z mam ktora miala USG potwierdzu, ze dzieci sa wtedy wyjatkowe aktywne (ja bym to nazwala niespokojne)
Na poczatku wizyty sa co miesiac (a raczej co cztery tygodnie)
Na pierwszej wizycie lekarz powinien dokonac doglebnego wywiadu a Ty powinnas o wszytskim odpowiadac wyczerpujaco, szczegolnie o przebytych chorobach i chorobach w rodzinie. To bardzo czesto wplywa na decyzje o dodatkowych badaniach (np. na cukrzyce). Na kazdej wizycie mow tez o wszytskich Twoich niepokojach, lekarz badz polozna nie sa od zgadywania.
Jesli jestes niezadowolona z prowadzenia ciazy masz prawo do zmiany lekarza/poloznej!!!! Zamiast narzekac po prostu szukaj tego wlasciwego!!!!
Powodzenia